Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Κίνηση για την Αναβάθμιση της Πλατείας Ομονοίας


«Μπάγκειον Μέγαρον»: Η Αναβίωση ενός Μύθου

Από το 1994 έως το 2002 το Mediterranean College στεγάστηκε στο ιστορικό νεοκλασικό κτίριο «Μπάγκειον Μέγαρον» στην Πλατεία Ομονοίας, το οποίο μετά την πλήρη ανακαίνισή του στεγάζει τα πανεπιστημιακά προγράμματα του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ. Με πρωτοβουλία του Προέδρου Σοφοκλή Ξυνή, στον χώρο του Μπαγκείου ιδρύθηκε και στεγάστηκε το «Πολιτιστικό Κέντρο Ομονοίας».


Στα οκτώ χρόνια της στέγασής του στο Μπάγκειον Μέγαρον, το Mediterranean College πρωτοστατεί στην κίνηση για την αναβάθμιση και την αποκατάσταση του ιστορικού προσώπου της πλατείας Ομονοίας, όπου κτυπά η καρδιά της Αθήνας, καθώς και στην πρωτοβουλία για την αναβίωση του Μύθου του «Μπαγκείου Μεγάρου», το οποίο το 1920 «γέννησε και στέγασε» το τελευταίο συστηματικό φιλολογικό κέντρο της Αθήνας, φιλοξενώντας την αφρόκρεμα των ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, όπως οι Κ. Βάρναλης, Ορ. Λιάσκος, Α. Τερζάκης, Τ. Άγρας, Δ. Ψαθάς, Μυρτιώτισσα, Ν. Λαπαθιώτης, Γ. Ρίτσος, κ ά , συμβάλλοντας τόσο στην αναγνώριση του έργου τους, όσο και στην αναγνώριση του έργου του μεγάλου μας ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη. Ειδικά για τον Καβάφη, το Mediterranean College διοργάνωσε στο Μπάγκειον Μέγαρον ειδική έκθεση και ημερίδα.

Η πρωτοβουλία για την αναβάθμιση της Ομόνοιας και την αναβίωση του Μύθου του ιστορικού νεοκλασικού κτιρίου του Τσίλερ, του οποίου το πλήρες όνομα ήταν «ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ Ο Β'», υποστηρίχθηκε από το Mediterranean College με την έκδοση ενός ειδικού τεύχους: «ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ, Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΕΝΟΣ ΜΥΘΟΥ». Στο τεύχος αυτό, το οποίο διανεμήθηκε σε χιλιάδες Αθηναίους, μπορεί κανείς να διαβάσει πολλά ενδιαφέροντα για την ιστορική πλατεία και να δει μια σειρά από φωτογραφίες των κτιρίων της, πολλά από τα οποία δεν υπάρχουν πια σήμερα.

Παράλληλα, επαφές έγιναν με τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Αθηναίων, με την ηγεσία του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και με επιχειρηματίες της πλατείας προκειμένου να ξεκινήσει μια συστηματική προσπάθεια αναμόρφωσης της πλατείας, με στόχο να αποκτήσει και πάλι την αίγλη του παρελθόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου