Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Ίδρυση του πρώτου ελληνικού ιδιωτικού αγγλόφωνου Κολεγίου στην Ελλάδα


Ο Σοφοκλής Ξυνής ίδρυσε το 1977 - σε μια εποχή που η έννοια της ιδιωτικής εκπαίδευσης ήταν αδιανόητη για πολλούς - το Mediterranean College, το πρώτο ιδιωτικό αγγλόφωνο Κολέγιο στην Ελλάδα. Το Mediterranean College έχει ουσιαστικά διαμορφώσει το χάρτη της ιδιωτικής ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας με σημαντικές πρωτοπορίες και πρωτιές:


- Το πρώτο Κολέγιο (1990) που παρέχει ολοκληρωμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΜΒΑ με σπουδές εξ’ ολοκλήρου στην Ελλάδα.
- Το πρώτο Κολέγιο (1992) που καθιερώνει διεθνείς συνεργασίες ακαδημαϊκής δικαιόχρησης (franchise agreements) με κρατικά Βρετανικά πανεπιστήμια, αποκτώντας τη δυνατότητα να παρέχει αυτούσια προγράμματα σπουδών (franchised programmes) των συνεργαζομένων πανεπιστημίων εξ’ ολοκλήρου στην Ελλάδα.
- Το πρώτο ελληνικό ιδιωτικό Κολέγιο (2004) που ιδρύει Ακαδημαϊκό Συμβούλιο με μέλη διεθνείς προσωπικότητες της παγκόσμιας ακαδημαϊκής κοινότητας όπως οι: Noam Chomsky (MIT, USA), Graciela Chichilnisky (Columbia University, USA), Richard Falk (Princeton University, USA), David Held (LSE, UK) κ.ά.
- Το πρώτο ελληνικό ιδιωτικό Κολέγιο  (2012) που ιδρύει Ερευνητικό Κέντρο (ΚΕΤΑΚ – Κέντρο Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτομίας), επικεφαλής του οποίου είναι ο Δρ. Νικόλαος Μαρκάτος, τ. πρύτανης του ΕΜΠ.
- Συνάπτει συνεργασίες ακαδημαϊκής δικαιόχρησης (franchise agreements) και προσφέρει ολοκληρωμένα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα κορυφαίων Βρετανικών και Αμερικάνικων Πανεπιστημίων όπως το University of York, το Coventry University, το Laredo State University, κ.α.
- Προβλέπει από τις αρχές τις δεκαετίας του 1990 την επερχόμενη αναγνώριση των πτυχίων των Κολεγίων μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκτά ευρωπαϊκό προσανατολισμό και διοργανώνει το πρώτο Forum Βρετανικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, που αργότερα γίνεται θεσμός και διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το Βρετανικό Συμβούλιο.

Σήμερα , στη νέα εποχή που η αναγνώριση των πτυχίων των ελληνικών κολεγίων είναι γεγονός, το Mediterranean College πρωταγωνιστεί στον τομέα της ιδιωτικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου