Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Ελλάδα, Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης


Δράσεις και Πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της Ελλάδας ως Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης

Διοργάνωση Συνεδρίου με θέμα «Ελλάδα, Διεθνές Πνευματικό Κέντρο»

Toν Οκτώβριο του 1995 με πρωτοβουλία του Προέδρου του Εκπαιδευτικού Ομίλου Ξυνή, Σοφοκλή Ξυνή πραγματοποιείται στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών η διοργάνωση ενός μεγάλου συνεδρίου με θέμα: «ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ».  Ένα φιλόδοξο σχέδιο που είχε την υποστήριξη και τη συμμετοχή 

μεγάλου αριθμού φορέων και ανθρώπων του πνευματικού, πολιτιστικού, πολιτικού και οικονομικού χώρου. Οι βασικές ενότητες και τα επιμέρους θέματα του συνεδρίου καθορίστηκαν στο προσυνέδριο που διοργανώθηκε στο Ζάππειο 6 μήνες πριν την πραγματοποίηση του μεγάλου συνεδρίου στους Δελφούς, στην Επιστημονική Επιτροπή του οποίου συμμετείχαν μεταξύ άλλων, οι κ. κ. Κ. Λέφας  (Δήμαρχος Δελφών),  Α.  Λεντάκης  (βουλευτής),  Γ. Νιώτης  (Υφυπ.  Εξωτερικών), Γ. Παύλος  (Καθηγητής Παν/μίου Θράκης), Β. Πολύδωρας  (Βουλευτής), Μ. – Θ.  Πουλαντζάς (Καθηγητής Παν/μίου Ρώμης), Ι. Τζαννετάκος (Δημ/φος).

Το συνέδριο στους Δελφούς αποτέλεσε την πρώτη οργανωμένη και αποφασιστική προσπάθεια  προώθησης  του  συγκεκριμένου  θέματος.   Στόχος  του,  τον  οποίο  και  πέτυχε,  ήταν  η ανταλλαγή απόψεων φωτισμένων προσώπων και η διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων πανεθνικής αποδοχής που θα αναδείξουν την Ελλάδα σε παγκόσμια πνευματική εστία. Το συνέδριο χαιρέτισαν μεταξύ άλλων οι κ. κ.  Β.  Καρασμάνης (καθηγητής ΕΜΠ, Δ/ντής Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών), Κ.  Διακογιάννης  (Δημοσιογράφος), Μ.  Σίμιτσεκ (Αντιπρόεδρος ΕΟΑ, Αντιπρόεδρος ΔΟΑ), Α.  Σαμαράς (Πρόεδρος ΠΟΛ ΑΝ) και Ε.  Γιαννόπουλος (Υπουργός Εργασίας).

Εισηγητές  στο  συνέδριο  μεταξύ  άλλων  ήταν  οι  Γ.  Νιώτης  (Υφυπουργός  Εξωτερικών),  Ε.  Μουτσόπουλος  (Ακαδημαϊκός), Μ. –Θ.   Πουλαντζάς  (Καθηγητής  Κοινωνιολογίας  Παν/μίου Ρώμης), Β.  Βασιλικός (Συγγραφέας), Β.  Πολύδωρας (Νομικός Συγγραφέας και τ  Υφυπουργός Προεδρίας, Παιδείας, Εξωτερικών), Κ.  Χατζηκωστής (εκδότης στην Κύπρο), Κ.  Ζουράρης (Καθηγητής Πολιτειολογίας), Ε.  Σελλά-Μάζη, (Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Ιονίου Παν/μίου), Σ.  Ερμείδου-Pollet (Καθηγήτρια, Πρόεδρος Διεθνούς Κέντρου Επιστημονικής και Πολιτιστικής  Επιμόρφωσης),  Χ.  Δαραδήμος  (Γλύπτης), Π.  Μποσνάκης  (Δρ   Ελληνικής Φιλολογίας, Παν/μίου Princeton), Ε.  Αρσεκίου  (Δρ  Νεοελληνικής Φιλολογίας Παν/μίου Birminigham), Α.  Τζίκας (Πρόεδρος ΕΟΑ), Κ.  Λέφας (Δήμαρχος Δελφών).

Συντονιστές των πάνελ ήταν οι δημοσιογράφοι Γιάννης Βλαστάρης και Όλγα Τρέμη.

Στην εισήγησή του με τίτλο «TO ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΔΕΥΣΗ» ο Σοφοκλής Ξυνής, διατυπώνει μια ρεαλιστική πρόταση πλήρως εναρμονισμένη με τα δεδομένα και το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόταση αυτή, άρρηκτα συνδεδεμένη με το θέμα του συνεδρίου, αποτέλεσε μια από τις σπουδαιότερες συνιστώσες του. Είναι γεγονός, διαπιστώνει ο κ  Ξυνής στην εισήγησή του, ότι τα προηγμένα κράτη αλώνουν τα υπόλοιπα μέσω του πνεύματος, εκπαιδεύοντας επί χρόνια χιλιάδες νέους άλλων χωρών και κάνοντάς τους φορείς διάδοσης της κουλτούρας και του πολιτισμού τους. Αντίθετα, η Ελλάδα εξάγει κάθε χρόνο για σπουδές σε ξένα πανεπιστήμια, πολλές φορές αμφιβόλου αξίας, χιλιάδες Ελληνόπουλα, τα οποία γίνονται τελικά στη χώρα μας πρεσβευτές καλής θέλησης των κρατών στα οποία σπούδασαν. Το  αποτέλεσμα  είναι  να  χάνουμε  ετησίως  τεράστιο  συνάλλαγμα  και  την  ευκαιρία  να δημιουργούμε πρεσβευτές που θα προωθούν τα εθνικά μας θέματα σε όλο τον κόσμο. Ως εκ τούτου, το θέμα είναι τεράστιας ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ και η ανάγκη να προχωρήσει η πολιτεία στη θέσπιση νομοθετικών ρυθμίσεων για τη χορήγηση άδειας παραμονής σε όλους τους ξένους (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης) που επιθυμούν να σπουδάσουν στη χώρα μας γίνεται επιτακτική.

Αλλαγή του Νόμου για τους όρους έκδοσης φοιτητικής βίζας σε αλλοδαπούς

Από το 1992 ως το 2001 ο Σοφοκλής Ξυνής πρωτοστατεί στον αγώνα για το «ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» ώστε να αποκτήσει η Ελλάδα τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν σε αλλοδαπούς φοιτητές να σπουδάζουν στη χώρα μας. Με  συνεχή  άσκηση  πίεσης  και  ειδικό  Υπόμνημα  με  τίτλο ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ που υποβάλλει προς τους βουλευτές  και  τους υπουργούς  των Ελληνικών  κυβερνήσεων, προς  τις αρμόδιες αρχές, προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ και γενικά προς όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων, αλλά και μέσω του συνεδρίου ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, πιέζει αδιάκοπα για την επίλυση του θέματος.

Οι προσπάθειες δικαιώνονται…  Το όραμα γίνεται πραγματικότητα!

Το  2001,  με  τον  Νόμο  2910/2001  (αρ   ΦΕΚ  91, 2/5/01) που ψηφίζει η κυβέρνηση περί ΕΙΣΟΔΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ  ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ  ΣΤΗΝ  ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ-ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’  - ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ, οι προσπάθειες του Εκπαιδευτικού Ομίλου Ξυνή δικαιώνονται. Έτσι,  το  2002  φθάνει  στο  Mediterranean College το  πρώτο  μεγάλο group Κινέζων φοιτητών και από τότε μέχρι σήμερα πολλοί αλλοδαποί φοιτητές αποφοιτούν κάθε χρόνο από Ελληνικά κολέγια και εκπαιδευτικά ιδρύματα, έχοντας γνωρίσει τον πολιτισμό και τη γλώσσα μας και επιστρέφοντας σ στην πατρίδα τους γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές μας.

Συμμετοχή σε Διεθνείς Εκθέσεις Εκπαίδευσης

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΞΥΝΗ μέσω του Mediterranean College συμμετέχει διαχρονικά σε διεθνείς εκθέσεις STUDY ABROAD (Σπουδές στο Εξωτερικό) με σύνθημα STUDY IN GREECE σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως ΗΠΑ, Ρωσία, Ντουμπάι, Κίνα, Σερβία κ ά , περνώντας το μήνυμα σε αλλοδαπούς νέους που επιθυμούν βρετανικές σπουδές, ότι έχουν τη δυνατότητα  να  έρθουν στην Ελλάδα  και  να φοιτήσουν σε Ελληνικά Κολέγια που έχουν συμφωνίες franchise με Βρετανικά Πανεπιστήμια. Μέσω της δραστηριότητας αυτής το Mediterranean College δημιουργεί στις χώρες που επισκέπτεται την αναγκαία υποδομή και ένα δίκτυο επαφών, το οποίο αργότερα θα κατευθύνει νέους φοιτητές για σπουδές στη χώρα μας.

Συμμετοχή σε επιχειρηματική αποστολή στην Κίνα

Τον Ιούνιο του 2002 ο Σοφοκλής Ξυνής συμμετείχε στην πολυμελή επιχειρηματική αποστολή στην Κίνα, που διοργάνωσε η τότε κυβέρνηση Σημίτη και την οποία ακολούθησε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο κ Ξυνής ως μοναδικός εκπρόσωπος από το χώρο της εκπαίδευσης μετέφερε το μήνυμα στην πολιτική ηγεσία της χώρας ότι και η εκπαίδευση πρέπει να αποτελέσει μέγιστης σημασίας ‘εξαγώγιμο προϊόν’ της Ελλάδας, πέραν των παραδοσιακών εξαγωγικών κλάδων της αγροτικής παραγωγής και του τουρισμού. Παράλληλα, με την παρουσία του στην Κίνα ανέπτυξε επαφές με αρμόδιους φορείς ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έλευση Κινέζων σπουδαστών σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά κέντρα της Ελλάδας (Κολέγια, κλπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου